Wat is Biva?

Eigenschappen Biva

Voeropname verhogend
Hogere ds in trantsoen
Constante samenstelling
Jaarrond leverbaar

Voor wie is Biva?
Voor elke varkensbedrijf met een brijvoerinstallatie, dat geschikt is voor natte bijproducten.

Eigenschappen:
Een goed verteerbare smaakmaker, met een hoog energie- en eiwitgehalte. De aminozuren waarmee het eiwit is opgebouwd zijn afkomstig uit zuivel en sluiten daarom perfect aan bij de behoefte van varkens. Het drogestofgehalte is ongeveer 49% en Biva is daarmee nog goed verpompbaar. Er is een constante aanvoer van grondstoffen, Biva kan zo altijd in dezelfde verhouding gemaakt worden en heeft hierdoor een stabiele samenstelling.

Wat is het aandeel Biva dat aan varkens gevoerd kan worden?

biva_is_voor_functie_w003

De grondstoffen van Biva:
De kwaliteitseisen bij de productie voor menselijke consumptie ligt hoog, hierdoor ontstaat er gemakkelijk uitval tijdens de productie van bijvoorbeeld koek, snoep, zuivelproducten enzovoort. Koekjes bijvoorbeeld kunnen iets te hard of te zacht te zijn en daardoor niet meer geschikt voor menselijke consumptie, maar uitstekend voor dierlijke consumptie. Producten voor menselijke consumptie worden van goede grondstoffen gemaakt. De uitvalproducten behouden deze eigenschappen en zijn daarom bijzonder geschikt voor varkens.

Vanwege de langdurige relaties met onze leveranciers hebben we een constante aanvoer van grondstoffen voor de Biva. We maken daarom ook geen gebruik van eenmalige grote partijen die niet van onze leveranciers afkomstig zijn. Dit zou de constantheid van de Biva teveel kunnen beïnvloeden.

De relatie met leveranciers is voor ons erg belangrijk. Onder andere door jaarlijks op bezoek te gaan bouwen we aan deze relatie. Hierdoor weten we precies hoe onze grondstof ontstaat. Als dat nodig is kunnen we samen een werkwijze opzetten, of de bestaande bijstellen, waardoor we een perfecte kwaliteit grondstof kunnen blijven garanderen. De aanpassingen van de werkwijze kunnen te maken hebben met de regelmaat van ophalen, of de opslag bij de leveranciers. Maar het kan ook zijn dat we samen kijken of er in de productie iets veranderd kan worden om de uitval een goede grondstof te laten zijn.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Gebruik van Biva:
Enkele tips bij het gebruik van Biva:

  • Liefst opvoeren binnen vier weken
  • Silo zo leeg mogelijk voeren
  • Regelmatig reinigen
  • Voor indosseren twintig seconden roeren

Biva blijft in elk geval vier weken smakelijk, langer voeren heeft niet de voorkeur. Het roeradvies is: alleen twintig seconden voor het indosseren. De rest van de dag hoeft er niet geroerd te worden.

Fosforgehalte Biva:
Zuivelproducten bevatten redelijk veel fosfor vergeleken met onder andere tarwe producten. Daar staat tegenover dat de verteerbaarheid van fosfor in zuivelproducten veel hoger is dan bij tarweproducten. Het onverteerbare fosfor in zuivelproducten is hierdoor hetzelfde of juist lager dan in tarwe producten.

Om de verschillen in beeld te brengen een vergelijking met tarwe en kaaswei, de gegevens komen uit de CVB Veevoedertabel 2016 De fosfor in wei is een stuk hoger dan in tarwe. De verteringscoëfficiënt van wei is ook een stuk hoger. Het deel onverteerbare fosfor komt daardoor bij wei lager uit dan bij tarwe.

grafiek_aandeel-biva-voeren_w004

Biva bevat zuivelproducten en daarmee ook fosfor. Dit is echter niet het enige waar we rekening mee moeten houden, de verteringscoëfficiënt laat zien of de fosfor als fosfaat in de mest belandt, of dat het varken dit belangrijke element kan gebruiken.

dsc01491

Wat is Biva?

Meer informatie over de grondstoffen en eigenschappen van Biva.

biva_waarom_biva_foto_w001

Waarom Biva?

Waarom zou je voor Biva kiezen? Nou hierom.

biva_informatie_biva_foto_w002

Extra Informatie

Informatie over matrix, prijs, beschikbaarheid en diverse voerverklaringen.

gebr_smits_homepagina_w001

Gebr. Smits

Wie zijn de Gebr. Smits?

Contact

We helpen u graag verder.
U kunt ons telefonisch bereiken via:

0182 374 857
info@smitsinfo.nl

Proefbedrijf Smits

Het proefbedrijf zorgt voor een rechtstreekse verbinding tussen de praktijk van het voer maken en de praktijk van het mesten. Ervaring met Biva hebben we op het proefbedrijf zolang het product bestaat.